Η σχέση με τις τρίχες είναι σχεδόν «ερωτική». Καθημερινά φροντίζουμε τα μαλλιά μας, τα χτενίζουμε, τα βουρτσίζουμε, τα βάφουμε και πειραματιζόμαστε με κάθε είδους τεχνική εργασία χωρίς έλεος. Το ίδιο κάνουμε και με τα φρύδια και τις βλεφαρίδες μας σε πολύ μικρότερο βαθμό. Θεωρούμε δεδομένο πως η κόμη μας θα είναι πάντοτε πλούσια και τα φρύδια και τα τσίνορά μας πάντα στη θέση τους.
Όμως, όπως κάθε τι ζωντανό έχει έναν κύκλο ζωής που διαρκεί από 3- 6 εβδομάδες. Αυτό δε σημαίνει πως ξαφνικά θα πέσουν όλες οι τρίχες. Σε φυσιολογικές και υγιείς καταστάσεις το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγέννησης και το 10% μόνο σε φάση τελογένεσης. Αρχίζει να γίνεται ανησυχητική η πτώση όταν υπερβαίνει το 20% και ξεκινά η αραίωση και η οριστική πτώση.
Έχει σημασία να λάβουμε στα υπόψιν πως καθημερινά χάνουμε από 80 έως και 100 τρίχες οι οποίες και αντικαθίστανται με νέες φύτρες. Τους φθινοπωρινούς μήνες υπάρχει πάντα μια πτώση λίγο εντονότερη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, στον αντίποδα, η διάρκεια ανάπτυξης των μαλλιών είναι μεγαλύτερη.
Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πτώση σε μαλλιά και φρύδια;
1.Ταλαιπωρία των τριχών:
Μαλλιά: Το συνεχές τράβηγμα των μαλλιών όπως και χτενίσματα τύπου κότσου ή αλογοουράς σπάνε τις τρίχες και αδυνατίζουν τα μαλλιά.
Φρύδια: Το συνεχές βάψιμο των φρυδιών με μολύβι ταλαιπωρεί τις υπάρχουσες ήδη αραιές τρίχες και ενδεχομένως τα φρύδια, σταδιακά, να αραιώσουν και άλλο. Η καλύτερη λύση προκειμένου να διατηρήσουμε υγιή τα φρύδια μας, αλλά να είναι ταυτοχρόνως και όμορφα σχηματισμένα είναι να τα τονίσουμε με ημιμόνιμο μακιγιάζ.
2.Άγχος: Τα υψηλά επίπεδα άγχους αλλά και θλίψης ,που μπορεί να το συνοδεύει, είναι μια αιτία που συμβάλει στην απότομη και μεγάλη πτώση μαλλιών. Μπορεί ακόμη και την ώρα που τα βουρτσίζουμε να δούμε τούφες πάνω στη βούρτσα μας. Ομολογούμενος, είναι ένα πολύ σοκαριστικό συναίσθημα το οποίο τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμο.
Η πτώση μαλλιών λόγω άγχους επιστημονικά ορίζεται ως:
Γυροειδής αλωπεκία: Παρατηρείται και σε περιόδους άγχους με αποτέλεσμα το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Έτσι παρατηρούμε αραίωση.
Τελογενής τριχόπτωση: Σχετίζεται αποκλειστικά από το άγχος και τότε βλέπουμε ακόμη και ολόκληρες τούφες μαλλιών να χάνονται.
Τριχοτιλλομανία: Προκύπτει από μανιοκαταθλιπτικές φάσεις και το άτομο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την πτώση των τριχών του αφού τις τραβάει και τις ξεριζώνει.
3.Κακή διατροφή:Όταν δεν τρεφόμαστε με όλες τις ομάδες τροφών το σώμα μας είναι καταδικασμένο να νοσήσει. Κάθε κύτταρο του κορμιού μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Η έλλειψη σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο, σίδηρο, ο χαλκό, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και αμινοξέα όπως η L-προπόλη και η L-λυσίνη, καθώς και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β συμβάλουν στη πτώση των τριχών σε μαλλιά, φρύδια και βλεφαρίδες. Στην περίπτωση αυτή ενισχύουμε τον οργανισμό μας με λήψη βιταμινών και βέβαια ακολουθούμε μια μεσογειακή διατροφή. Το ζητούμενο είναι να υιοθετούμε νέους κανόνες και υγιεινές συνήθειες και όχι υποκατάστατα.
4.Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα: Η αυτοάνοση νόσος Hashimoto -Θυρεοειδίτιδα είναι μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί, με επακόλουθα μεταξύ άλλων και την τριχόπτωση.
5.Παθήσεις όπως Γυροειδής αλωπεκία: Μπορεί να συμβεί σε περιόδους μεγάλης θλίψης και έντονου stress ή να έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και ο ασθενής χρειάζεται υποβληθεί σε ειδικές χρόνιες θεραπείες. Το ημιμόνιμο μακιγιάζ είναι πολύ χρήσιμο σε ασθενής που νοσούν από αυτή την πάθηση. Οι εφαρμογές σε μάτια και φρύδια σημειώνουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας για την προσωρινή ή μόνιμη κάλυψη του προβλήματος.
6.Ανδρογενετική αλωπεκία: Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό συμβαίνει τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Αν τα πράγματα παρά τη θεραπεία και τις συμβουλές γιατρού και δερματολόγου δεν αποφέρουν αποτέλεσμα η μεταμόσχευση μαλλιών καθώς και το ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών αποτελεί μονόδρομο.
7.Απώλεια τριχών μετά από χημειοθεραπεία: Στη χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται αντικαρκινικά φάρμακα, με σκοπό να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι τρίχες των μαλλιών απλά γίνονται πιο αδύναμες ενώ σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει πλήρης απώλειά τους. Η αλωπεκία δεν παρατηρείται πάντα. Εξαρτάται από το είδος και τις δόσεις των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Τα μαλλιά, επομένως, μπορούν να παραμείνουν ως έχουν, να αραιώσουν ή να χαθούν εντελώς. Σε άλλες περιπτώσεις η απώλεια τριχών είναι τόσο έντονη που θα χαθούν, εκτός από τα μαλλιά, και άλλες τρίχες στο σώμα όπως οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, το μούσι, το μουστάκι, οι τρίχες στο στήθος, τις μασχάλες, τα πόδια και την ηβική περιοχή. Συνήθως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των χημειοθεραπειών η κατάσταση είναι σταδιακά αναστρέψιμη.
Η προληπτική εφαρμογή του ημιμόνιμου μακιγιάζ πριν από τις χημειοθεραπείες ή κατά την διάρκεια (μόνο με άδεια του θεράποντος ιατρού) βοηθά τους ασθενείς να νοιώθουν συμφιλιωμένοι με τον εαυτό τους για όσο χρονικό διάστημα που η τριχόπτωση παραμένει.
Προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι άριστο και χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα αναζητήστε και εμπιστευτείτε μόνο έμπειρο PMU artist.